Öppettider: 9:00 - 17:00 Mån - Fredag
Ring oss för konsultation! 08­­-12 14 08 08

Vad är estetisk kirurgi ? Vilka kirurger är bäst lämpade att utföra estetisk kirurgi ?  Varför finns det ingen utbildning i Sverige inom estetisk kirurgi ?

Estetisk kirurgi handlar om att förbättra utseendet hos en person. Plastikkirurgi handlar om något helt annat, att ffa utföra rekonstruktiv kirurgi på sjuka eller skadade personer. Dvs oavsett vilken kirurgisk bakgrund man har, så måste man lära sig den estetiska kirurgin och i Sverige där man ej har någon sådan utbildning, så är alternativet att utbilda sig på kliniker som utför estetisk kirurgi, workshops, kongresser, litteratur mm. Estetisk kirurgi handlar om att kunna ha känsla för estetik, kunna tänka 3D och ha ett konstnärligt sinne, dvs det räcker ej att vara en tekniskt skicklig och erfaren kirurg om du saknar känslan för estetik. Detta är ej heller någonting man kan lära sig, antingen har man det eller inte. Dvs det beror ej på om man är plastikkirurg eller har någon annan slags kirurgisk bakgrund. Det viktiga är att man har förmågan att se hur man ska göra för att förbättra ett utseende.

Varför man ej har någon utbildning i Sverige i estetisk kirurgi beror på att det ej accepteras inom offentlig sjukvård att man som läkare jobbar med estetisk kirurgi. I vissa länder har man en större acceptans att integrera det i s.k ST tjänster för läkare. Vissa länder har t.o.m en vidareutbildning inom estetisk kirurgi. I Sverige har det varit svårare att få igång någon sådan utbildning, finns ej heller något större intresse för detta hos dom privata kirurger/plastikkirurger som utför estetisk kirurgi. Men det kanske kommer på sikt !